Για φανταστείτε το σκηνικό..... Έξω στην αυλή.. με καλούς φίλους και ένα δροσερό cocktail...... Εδώ σας παρουσιάζω τους βασιλιάδες του καλοκαιριού......
Υλικά για τη Margarita:1 ½ - 2 μεζούρες τεκίλα (60-70 ml)
1 δόση cointreau ή triple sec
½ δόση φρεσκοστυμμένου χυμού λεμονιού (2 κουτ. σούπας)
αλάτι για το ποτήρι
για το Mojito:
2 μεζούρες κασάσα (λευκό ρούμι)
1 λάιμ κομμένο σε έξι κομμάτια
1-2 κουτ. σούπας μαύρη ζάχαρη
φυλλαράκια δυόσμου ή / και μέντας (8-12)
θρυμματισμένο πάγο
για το Cuba Libre:
1/4 ρούμι
3/4 cola
μια φέτα λεμόνι
Τρόπος παρασκευής Margarita. Πέντε μπάρμαν και δύο ετικέτες τεκίλας διεκδικούν την πατρότητα και το παρελθόν της Μαργαρίτας. Η πιο "νόστιμη" ιστορία από αυτές, λέει πως οφείλει το όνομά της σε ένα showgirl ονόματι Marjorie King Rita De La Rosa, που δεν άντεχε τα βαριά ποτά (εκτός της τεκίλας) και στον Carlos "Danny" Herrera, ο οποίος το 1938 έφτιαξε το συγκεκριμένο ποτό για να πίνει η Marjorie και να μη χαλιέται πριν τις παραστάσεις της. Για τους λάτρεις της τεκίλας είναι το τέλειο κοκτέιλ, δεν είναι όμως για χόρταση, γιατί κάνει τρελό κεφάλι! Για να την απολαύσουμε ξεκινάμε απ' το ποτήρι. Παίρνουμε ένα ποτήρι cocktail (αυτά που είναι σε σχήμα Υ), αλείφουμε με μία φέτα λεμόνι γύρω τριγύρω το στόμιό του και το γυρίζουμε ανάποδα πάνω σε ένα πιατάκι με αλάτι, ώστε να αποκτήσει τη γνωστή λευκή μπορντούρα (οι bartenders ονομάζουν την όλη διαδικασία frosting). Περνάμε στην παρασκευή: ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα σέικερ με πάγο σε κύβους ή κομμάτια και αναδεύουμε ελαφρά (δεν χτυπάμε δηλαδή με μανία)! Μόλις το σέικερ "ιδρώσει", το ανοίγουμε και σερβίρουμε το περιεχόμενό του στα ποτήρια που ετοιμάσαμε. Γαρνίρουμε με μία φέτα λεμόνι ή λάιμ. Κάποιοι βάζουν και κανά δυο σταγόνες ταμπάσκο.
Mojito. Δυόσμος, ρούμι, ζάχαρη, λάιμ και σόδα. Έτσι, το έμαθε ο Χέμινγουεϊ στο "El Floridita" και το "Bodeguita del Medio" της Κούβας την περίοδο του μεσοπόλεμου. Έτσι, το προτιμάει ο Σόνι Κρόκετ από τους σκληρούς τους Μαϊάμι στην ταινία του 2006. Η κουβανέζικη συνταγή επιβάλλει δυόσμο (spearmint) και σε αυτό το λεπτό σημείο συναντιούνται τα αντίπαλα "στρατόπεδα" του Μojito στην Ελλάδα: κάποιοι υποστηρίζουν, δηλαδή, ότι το Mojito φτιάχνεται με μέντα (just mint). Η πραγματικότητα βασίζεται σε μια απλή αλήθεια: άλλα τα φυτά στην Κούβα, άλλα στην Ελλάδα! Ο κουβανέζικος δυόσμος "φέρνει" γευστικά λίγο στη μέντα, οπότε είναι εύκολο να παρεξηγήσουμε εμείς, εδώ στη Μεσόγειο. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα, δοκιμάστε το Mojito και έτσι και αλλιώς και αποφασίστε μόνοι τι σας ταιριάζει! Βάλτε τη μέντα και τη μαύρη ζάχαρη σε ποτήρι highball (ψηλό). Στάξτε λίγο ρούμι και "ζουπήξτε" τα φύλλα δυόσμου, ώστε να βγάλουν το χυμό τους και να λιώσει η ζάχαρη, καθώς τα πατάτε με ένα ξύλινο γουδοχέρι. Προσθέστε αρκετό πάγο, το ρούμι και τον χυμό λάιμ. Συμπληρώστε με σόδα. Γαρνίρετε με μια φέτα λάιμ. Προσοχή! Το Mojito πίνεται εύκολα και μεθάει γρήγορα, γιατί είναι υπέροχα δροσερό, αρωματικό, απολαυστικό!
Cuba Libre. Σύμφωνα με μια - μάλλον απίθανη, αλλά ωραία - εκδοχή, το κοκτέιλ αυτό παρασκευάστηκε για πρώτη φορά σε μπαρ της Αβάνα, γύρω στα 1900, όταν ένας Αμερικανός λοχαγός παρήγγειλε να του φτιάξουν ένα κοκτέιλ αποτελούμενο από το παραδοσιακό ποτό της Κούβας και Coca Cola. Ο μπάρμαν, προφανώς, έβαλε τη δική του πινελιά προσθέτοντας το λεμόνι και σύντομα, οι θαμώνες βρέθηκαν να τα πίνουν όλοι μαζί, βροντοφωνάζοντας «Por Cuba Libre». Η ποιότητα του ποτού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα (αστέρια) και τη μάρκα ρούμι που θα επιλέξουμε.. Θεωρητικά υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες: τα λευκά, βιομηχανικού τύπου, που γίνονται με βάση τη μελάσσα και τα rhum agricole, που παράγονται από τον φρέσκο χυμό των ζαχαροκαλάμων στις πρώην αποικίες της Γαλλίας κυρίως Μαρτινίκα και Γουαδελούπη. Η απόσταξη και η παλαίωση-ωρίμανση είναι τα στοιχεία που καθορίζουν το τελικό αποτέλεσμα. Παραλλαγή του Cuba libre είναι το Νικαραγουανό Nica Libre, που παρασκευάζεται με τοπικό ρούμι και pepsi cola και επινοήθηκε για να γιορταστεί η κουβανική ανεξαρτησία το 1902. Η παρασκευή είναι εύκολη. Τα βάζουμε όλα μαζί με πάγο στο ποτήρι Long dring και τα πίνουμε στην υγειά μας !
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου