Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Design λύσεις για τα παράθυρα του σπιτιού σας.........

Τα «μάτια του σπιτιού» φέρνουν στο χώρο μας τις πιο δροσερές και φωτεινές εικόνες. Διαβάστε τις εναλλακτικές λύσεις που έχετε για τα παράθυρα σε όλους τους χώρους του σπιτιού σας, και απολαύστε το άπλετο φως, την δροσιστική σκιά αλλά και το design που προσφέρουν!

Ένα ανασυρόμενο παράθυρο στον τοίχο πάνω από την μπανιέρα δεν εμποδίζει τις κινήσεις, ενώ μπορείτε να χρησιμοποιείτε το περβάζι του ως ράφι για μικροαντικείμενα. Για προστασία από τα αδιάκριτα βλέμματα, προτιμήστε αδιαφανή τζάμια (οπαλίνες, βιτρό ή σμαλτωμένα).
Μηχανισμοί
Οι βασικότεροι είναι δύο: οι συρόμενοι και οι ανοιγόμενοι. Οι πρώτοι προσφέρουν οικονομία χώρου (ειδικά αν είναι χωνευτοί στον τοίχο), είναι κατάλληλοι για μεγάλες επιφάνειες και ανοίγματα και μπορούν να δεχτούν σίτα, παντζούρι ή ρολό. Ένας συρόμενος μηχανισμός μπορεί να λειτουργεί οριζόντια –με μονά, διπλά, επάλληλα  ή πτυσσόμενα φύλλα– ή κάθετα: τα ανασυρόμενα παράθυρα, χάρη στο σχεδιασμό τους, προσφέρουν άριστο και ελεγχόμενο εξαερισμό, ενώ είναι ασφαλή και για μικρά παιδιά, αφού μπορεί να μείνει ανοιχτό μόνο το πάνω μέρος τους . Οι ανοιγόμενοι μηχανισμοί χρειάζονται περισσότερο χώρο και συνήθως είναι πιο ακριβοί. Προσφέρουν, όμως, μεγαλύτερη ασφάλεια και έχουν μεγάλη ποικιλία σε τύπους και σχέδια: απλά ανοιγόμενα (με πλευρικούς μεντεσέδες, προς τα μέσα ή προς τα έξω), ανοιγόμενα και ανακλινόμενα (προς τα μέσα, με ειδικό μηχανισμό ανάκλισης), και προβαλλόμενα προς τα έξω (με στροφείς ή ειδικό μηχανισμό).
Συνθέσεις
Σε χώρους όπου χρειάζεστε περισσότερο φως, μπορείτε να εγκαταστήσετε μεγάλες ενότητες παραθύρων, όπως τα palladians (συνδυασμός παραθύρων διάφορων τύπων, «στεφανωμένων» με μία ημικυκλική αψίδα) ή οι μπαλκονόπορτες – παραδοσιακά ανοιγόμενες, συρόμενες και χωνευτές στον τοίχο ή πτυσσόμενες, που μπορούν να καλύψουν μεγάλες επιφάνειες (φωτ. 9). Για ένα urban καθιστικό, ενδιαφέρουσα λύση είναι η μείξη διαφορετικών στυλ, π.χ., μια σύνθεση από σταθερά παράθυρα (που δεν ανοίγουν), παραδοσιακά ανοιγόμενα, φεγγίτες και μία χωνευτή μπαλκονόπορτα.

Ξύλο Vs Αλουμίνιο
Τα κουφώματα αλουμινίου έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα. Αποτελούν την καλύτερη λύση αν μένετε σε περιοχές με μεγάλη υγρασία, αφού το αλουμίνιο δεν υπόκειται σε συστολές και διαστολές (όπως το ξύλο), αλλά και αν χρειάζεστε θερμομόνωση. Ωστόσο, δεν μπορείτε να παραβλέψετε την τοπική αρχιτεκτονική της καθώς και το ύφος της κατοικίας σας. Για παράδειγμα, ένα υπερσύγχρονο κούφωμα αλουμινίου θα έδειχνε ξένο σε ένα κυκλαδίτικο σπίτι (όπου επιβάλλονται τα ανοιγόμενα παράθυρα με τα εξωτερικά ξύλινα παντζούρια) ή σε ένα chalet στο βουνό.
Τζάμια
Τα διπλά τζάμια είναι πλέον επιβεβλημένα, καθώς προσφέρουν καλύτερη θερμομόνωση (άρα εξοικονομούν ενέργεια) και ηχομόνωση. Σύμφωνα με έρευνες, η χρήση διπλών τζαμιών μειώνει τις θερμικές απώλειες –σε σχέση με τα απλά– από 27%-40%. Ένα από τα πλέον αποτελεσματικά είδη τζαμιών νέας τεχνολογίας, που εμποδίζουν μεγάλο μέρος της θερμότητας είτε να εισέρχεται στο κτίριο είτε να διαρρέει από το εσωτερικό του προς το περιβάλλον, είναι οι επιλεκτικοί υαλοπίνακες χαμηλού συντελεστή εκπομπής (Low-e), που μπορείτε να βρείτε σε πολύ λογικές τιμές. Επίσης, τα τζάμια ηλιακού ελέγχου επιτρέπουν στο φως να διαπερνά ένα παράθυρο ή μία πρόσοψη, ενώ ταυτόχρονα διαχέουν και αντανακλούν μεγάλο μέρος της ηλιακής θερμότητας. Έτσι, ο εσωτερικός χώρος διατηρείται πιο δροσερός. Αν χρειάζεστε μεγαλύτερη θερμομόνωση, αντικαταστήστε το κενό ανάμεσα στα δύο τζάμια με κάποιο αέριο όπως το αργό (λύση που απαντάται συχνά σε μεγάλες γυάλινες επιφάνειες, σε κτίρια γραφείων).
Σκίαση
Ο πιο διαδεδομένος τρόπος σκίασης είναι οι κουρτίνες. Επιλέγοντας ένα γεωμετρικό print που θα αντανακλά το φως δίνετε στο χώρο ιδιαίτερη δυναμική, ενώ, για ένα ultra chic αποτέλεσμα, επιλέξτε κουρτίνα στην ίδια απόχρωση με τον τοίχο. Δύο διαφορετικές κουρτίνες μπορούν να σηματοδοτήσουν τη μετάβαση ανάμεσα στο νυχτερινό και στο πρωινό mode . Αν έχετε πρόβλημα με το φως και την υγρασία, αλλά δεν θέλετε να καταφύγετε στη χρήση κάποιας σκουρόχρωμης κουρτίνας, μπορείτε να καταφύγετε στα black out συστήματα σκίασης, χάρη στα οποία θα έχετε, όποτε το επιθυμείτε, πλήρη συσκότιση. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στόρια, περσίδες ή να αφήσετε τα παράθυρα γυμνά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου